House of Glory

The Ultimate Sapphire

rumah siap, paku x cukup, tukul patah, pahat tumpul

*a friendly reminder: post ini bukan membangga diri. Ia sekadar nukilan pandangan orng luar*

saya tidak bosan untuk berbicara tentang bangsawan. kerana ia tak lapuk dihujan jua tak lekang dek panas.(2 markah untuk simpulan bahasa)
Bangsawan baru je berlalu 3 hari, maka isu ini masih panas untuk diperkatakan.
wah, terasa bagai semalam aku duk timang2 pisang salai..tiba*

wah.
rasa sangat bangga apabila menatap board hari ini. Banner yg cukup sederhana tapi bermakna.
terima kasih untuk si pembuat banner. anda rajin.

bukan pasal lakonan yg saya nak nukilkan.
bukan ketidakpuasan hati yg hendak saya gembar gemburkan
juga
bukan ketidakhappyan terhadap keputusan yg hendak dingomelkan
ada peristiwa penting yg perlu kita tahu.

saya sememangnya tidak sabar untuk ke kelas hari ni.
mahu dengar komen jujur ikhlas terutama daripada foreigner tentang bangsawan kali ini.
target saya ialah
Mr. Michael Alderson
Mrs Foord
Mr Jamal
Pn Jue

berikut adalah perbualan yg terjadi

*ignore grammatical error*

Sir: herman, congratulation! u were really great last night!! awesome~
"thank you very much sir.." *tersipu-sipu*
(penting. sir menghulurkan tangan dan menepuk bahu saya sambil berjabat tangan)

sir: i though u were going to be the best actor..Honestly, u did a great performance. with..who was the other girl?? Mak.. Lengang?? (sambil berfikir)
"Mak LeNGGang sir "*sambil stress kan perkataan Lenggang sebab sir sebut "Lengan"..ngeh3..

sir: but really, Dameng were much real on the stage, with the emotion, anger, love.. Sapphire's storyline is so good. I like it.. Compared to the Best actor..Putera Iskandar, wasn't he? from Topaz? why ha??

"simply because he was the prince, royal family. Bangsawan is mainly for the royal status..King, Queen, Prince n Princess.. I've done my best. Surprisingly, u remember the names, sir!! Thanks again"

sir: of course i remember!! who wouldn't if the acting was sooo good, herman.. And, your mother, Daruma..right?? I thought she gonna win the best actress..hmm..may be becoz of the status reason right? but, Honestly i say, I really enjoy the performance..n i think this was the best i have ever seen.. Especially the Sapphire's performance..!!! hahaha..

"thank you again sir. i appreciated your support. still, we were very happy.. bye sir.."

-haa, terkehel lidah aku nak speaking ngn foreigner ni..-

~~~
block 4, economics. masuk je kelas, Mr Jamal terbuang tabiat. tiba2..
"don't kill me Dameng!!"
wah..saya tersenyum puas mndengar Mr Jamal berkata begitu.

Mr Jamal: seriusly la man..i though u were going to be the Best actor that night..why ha??

"simply becoz of the royal status that i dun have..Mr Jamal.."
Mr Jamal: oh. but, i still award u as the best actor of the night. A few of My Friends said so..

"hehe..thank you Mr Jamal.. *tersipu-sipu lagi
igtkan smpi situ je,,habis je kelas..disambung nye lagi bersembang pasal bangsawan tu.

Mr Jamal: For me la, you were the only actor that succesfully reach out the emotion to the audiences.. i was stunned when u cry after the fighting scene.. u know, it was alive.. hidup. I think u were stronger than the best actor of the night.. i can see the acted, but u..macam betul je..

"thank youooooooooooooooooooooooooooooooooo sangat2..terharu saya.., biasa2 je la.."

ha. macam tu skali seorang guru ekonomi memberi kritikan dan pujian yg luhur dari hatinya..tidak saya sangka, Mr Jamal ni, berseni orangnya.. betul. hari ni hati saya sebak sentiasa..ahaha..
tpi, macho r..x mo nanges2..

kelas yg ditunggu-tunggu tiba.
IELTS class.
Mrs Foord. Beliau adalh antara penyokong kuat apa2 aktiviti yg dianjurkan di kolej ini.

Mrs : While waiting for the rest to finish up the stuff, i want to congratulate all of u for the Tremendous Night of Bangsawan!! That was the best Bangsawan, I would say. it was different..
and you HERMAN, CONGRATULATION again for being awarded as the best supporting actor...this is the second time, right??"

anda boleh teka tak, apa soalan sterusnya..?

"herman, i though u play the main role in the storyline..am i right? seriusly, i though u gonna win the best actor..do you have opinion about that??"

"yes, i was the main actor, i would say. but, simply because of the royal status that concerned. Bangsawan in the first place in mainly for King, queen..bla..bla..bla.. and bla..bla,..bla.. *penat kan ulang point nie??*

Mrs: oh really?? if so, why don't you put yourself as the royal family??.. hahaha*smbil tepuk2 tangan, riang dgn idea bernasnya.."

"surely, i'm not the script writer..heheh"

Mrs: but honestly, i really love the performance..as a foreigner, i woould say that i really enjoy the play..with the nice props and backdrops,, the glittering costumes.. the acting od course *smbil memandang ke arah saya*
kata kata mans itu berterusan sampai habis kelas.
tipu je.
~~~
friendly reminder : haa..jgn duk mengata dlm hati yg penulis nak berbangga diri.

alkisahlah riwayat hari pertama saya selepas bangsawan.
apa yg saya kagum dgn foreigner ni, mereka sangat menyukai teater bangsawan kita. komen yg diberi juga jujur dan ikhlas.
sedap telinga mendengar.. ngeh3..

saya tiada komen khusus terhadap apa yg hadirin perkatakan..kerana itu pendapat mereka.
yg pasti....
We did Our best, right..
SAFIRA!!!!!

Kesimpulannya: wahai bakal penulis skrip bangsawan tahun depan..ayuhlah kita sama2 memastikan watak2 dlm pementasan kita mempunyai darah diraja..walau secalit pon xpa..hahaha.. buatlah twisted ending..haha.. macam tu nada kiasu nak menang..ish3..
x baik x baik..

bukan kemenangan yg kita cari,
tapi Keredhaan yg pasti.
ada rezki,adalah, xde rezki cuba lagi..
betol??

*pastikan kesimpulan di atas disebut waktu post mortem nanti..hehe.penting bangat!!~

ngeh3..

Majulah Sapphire untuk Bangsawan
*tiba~

luhur hati
Dameng

14 comments:

despite of a few grammatical errors,i sensed there's a lil bit of 'ujub' and 'riak' in this post..

sudahla herman,sudah tertulis yg bgsawan 2009 bukan milik kita..

tidak perlu diungkit dan dibicara tentang who shud win n whatnot..

fokus kepada post-mortem,itu lebih penting demi kegemilangan rumah nilam ksygn kita..

whatever it is,we have done our best..everyone knows it,btol x?

 

for me post eman ni mungkin memuji tapi tiadalah unsur riak dan ujub wahai encik anonymous...

mungkin perasaan yg ingin diketengahkan ialah kepuasan hati kami ahli rumah sapphire..cukup sekadar tahu penonton terhibur dengan persembahan kita..

 

Kami para agamawan di UK membantah istilah 'mencari keredhaan'.

Adekah sama mencari keredhaan di sebalik kebusukan seperti mencari keredhaan di pusat pelacuran DENGAN mencari keredhaan selari dengan kehendak-Nya?

Kita adalah hamba, tidak boleh memaksa Pencipta...

 

kan herman dah cakap awal2 dia xde rasa nak riak dan takbur masa tulis..

terima sajalah.

btw congrats to safira!

 

ntahnye...
x rase pun mcm riak or bangge diri...
he's just trying to say that his acting had really made an impression...
watak die berjaye n ppl ingt...
that's it...
lgpun mne tau kn kot2 ckgu2 tu ckp gitu gak kt actors laen cume xsampai ke pengetahuan je...
n rsenye die pun xde plak sebut sape patut n x patut menang...
jgn la buat tafsiran sndiri n then cetus kontroversi ye...
spt kate mira bandung,aslkn kite tau penonton enjoy kte pny performance...ok,diorg pny performance(psl sy tiada on stage pun)...

 

x stuju dgn saudara fazdhly...
sgt terlampau menyamakn mencari keredhaan di pusat pelacuran dgn konteks ini...
i might not be the best person to talk about religion since u seem to know better...
but i think wut they tried to say was,whatever they did in bangsawan,they tried to stick to the hukum...bkn sebarangan je mentang2 berlakon,nk feel kne pegang2 n all...
so that usaha tu x jd sia2 gara2 kelalaian n x dpt keberkatan...

i don't know if they hv a different meaning they try to convey from the statement...
that's just from my POV...
wallahualam...

 

bandung : terhiburkah? fikir dahulu sebelum berkata wahai house captainku..ada saja ahli rumah nilam ini sendiri yg tidak spendapat dgn anda..renungkanla ye?

aku : same goes to a blogger yg create a controversional post few days ago. niat dihati,tak siapa yg tahu..

herman : tiada niat untuk cetuskan apa2 kontroversi,cuma ingin saling mgingati.bukankah ukhuwah itu indah?

 

Pali, kalau ko nak tau inilah yg dinamakan dakwah merah. Berdakwah melalui sesuatu yg lagha tapi diminati ramai. memang diakui ianya sukar tapi bukan mustahil. Bahkan wali songo sendiri pun melakukan dakwah merah ini. Jadi lebih baik buat ni daripada dok komplen tanpa buat apa2 macam ko.

 

wah..hebat sekali pandangan dan pendapat dari cendekiawan pelusuk dunia..
hatta dari UK sekalipon..

saya cuma terkeliru dan terpikir-pikir..adakah dua tiga orang anonimos yg wujud di sini orng yg sama..atau orng yg berlainan>??
ihik..

btw,
tiada siapa yg salah dalam hal ini..
pandangan masing-masing kan..
buah fikiran masing-masing..

percanggahan itu wujud,
tapi wujud bukan untuk peperangan..
ia wujud untuk meleraikan permasalahan..
kita umat Islam bersatu
kita amalkan toleransi..
terasa pendapat itu betul walau pedas, kita terima
kalu bercanggah kita bincang..
ngeh3..

tpi yg penting, semuanya berlandaskan pada sati kiblat yg sama??
betul x??

 

dameng...
msti la org yg berlainan...
btul tu,xde sape yg slh atau benar...
terpulang pd pndgn individu utk menafsirkan...
huhu...

bangsawan kali ni kontroversi kan?
last year xde plak timbul isu2 ni...

mgkin sbb last year tu org yg membangkang(ttg mencari keredhaan) tu sndiri terlibat jadi xkan nk kutuk diri sendiri plak...

 

saya setuju, Dameng...
Ingat lagu Rabbani, "Satu Kiblat yg Sama"... nnt leh perform lg... (kat kenduri saya..hehe..) Cayalah, Dameng!

 

Huhuhu...

Dakwah merah...term aneh...wujud ke zaman Nabi dulu term ni agaknya...? Dlm agama kita ada term da'wah bil hal dan da'wah bil hikmah. Ataupun hanya rekaan golongan baru yg kona sana kona sini sebab nak menangkan hujah...?

I mean, bukan nak samakan dgn pelacuran pulak...tapi juz nak click situasi tu...mcm robin hood la...mencuri sebab nak bagi makan dgn org miskin...

Eh...i read through...rase2nye Eman tak mcm riak kot...maybe anonymous yg interprete tu tak kenal eman betoi-betoi lagi gamaknya? Wallahua'lam...

Selamat Mengundi kepada para pengundi Sapphire...

 

haa,...
girang sungguh hati beta bila melihat kesatuan pendapat di sini..

heh heh heh..

yo pally~~
aku stuju..

don't judge dameng by his writing..
know him fisrt.
wah..

berbasa Inggeris di situ~

to saya
siapakah gerangan anda sebenarnya ya??
tertanya-tanya dameng..