House of Glory

The Ultimate Sapphire

HAH???!!! BurfDAY Lagi...................!!

Haih x sbar nak tunggu bulan January ni abis... ada2 je bday lagi...hehe kidding....

Siapakah b-day girl yang malang pada hari in 29 January 2009????

hahaha taklah malang.... gadis yang dimaksudkan ini sungguh bertuah sekali kerana dia mempunyai rakan2 yang baik seperti saya hehe n yg lain2 kerana beliau dialunkan dengan melodi indah pada 12malam semalam....

HAPPY BURFDAY TO YOU!
happy burfday to you!
HAPPY BURFDAY TO LIYANA QISOS!!!!
happy burfday to you...............


Kepada sesiapa yang tak tahu tentang Liyana QISOS ini (mmg mysterious gak liyana ni kerana die ni low profile skit...skit je x banyak), ini die

TOP TEN THINGS YOU NEED TO KNOW ABOUT LIYANA:

1. nama penuh: xsurela hehe...cek la kat dlm blog die ...

2.aDA BLOG.... baru baca tadi... mmg bermaknalah blog2nya

3. Dari jauh, mungkin org anggap dia ni pendiam, baik sopan santun...

tapi huh sebenarnya...indah khabar dari rupa!! eyh2 taklah main2 je...

Tapi kat chalet, dia ni mmg gila2...saya rase antara 4 penghuni chalet L-45... ( dah lah sume mmg gila2~ aina kamila=amat gila, syahirah mat=gila2 bertempat, n J.lo= ummmph xyah cakap lah...)....Liyana lah sebenarnya yg paling kookoo....hehe...

4.Die suka sangat nangis.... bukan setakat sedey nangis, ini bila gelak pun nangis, bila happy pun nangis, bila marah pun nangis...semua feelings dia akan di accompany dengan tangisan...
pelik betul lah cik liyana kita nih...

5. Liyana adalah ahli MUSCOM...ape plak agak2 title die nih...SYUTRES?? SYUIT? SYUDUIT? SYUHARTA??? SYUCETI?? ARH APA2JELAH...die treasurer muscom... and in my opinion, dia adalah antara beberapa ahli Muscom yang understanding and open and sporting........

6.sangat rapat dengan familynya..amat manja dengan ayahnya cam boyfren n girlfren je... adik2 lelaki dia pun sgt rapat dgn die....

7. Liyana merupakan kacukan Melayu dan Pakistan!! tgk paras rupanya pun kita dh tau...

8.seorg yang multilingual...tahu bertutur dalam hindi....pernah sekali tuh tgk movie Kuch Kuch Hota Hai kat chalet saya , tak dek subtitlte plak..Liyana lah yang mentranslate setiap dialog yang ada.... bagus btol..senang ada penterjemah filem bollywood kyuem ini...

9. Liyana mmg pendengar yang bagus...seronok bersembang dengan dia especially pasal cinta dan kasih sayang...mmg dia ada a different perspective on it.... pernah saya duduk kat chalet dia carik j.lo n syahirah...pastu diorg takdek..mase tuh xdeklah rapat ngan liyana sgt tapi sembang punya sembang punya sembang...drpd pukul 10 smpai 12 lebih xbalik2 chalet saya lg... mmg best sgt mendengar cerita2 nya...

10. saje je nk cukupkan ten things...hihi




To recapitulate, (hah amek ko, ielts punya pasal)
to liyana, WE LOVE YOU SOOOOOOOOOOOOOOO MUCH!!!

WE ALL DOAKAN KAN YANA SUKSES DI DUNIA DAN JUGA AKHIRAT...

MOGA2 CEPAT DAPAT JODOH!! MOGA2 CEPAT ADA CRUSH macam kitorg yg normal nih!!!! hehe

mmmmmmmmmmmmmwwwwwwwwwwaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhh!!!!








ikhlas dari hati,
~wan nur kapitan

::: hari ni birthday saya ::

::isy, kan da ckp, slagi bulan januari ni x abes, slagi tu la ramai gle org menyambut hari lahir.. sbg contoh, hrni, 26 januari 2009, is one of Sapphire member's birthday..who?.. lemme give one very obvious clue : die adalah petsib wan nur kapitan, dan juga petbro kepada dewi gam Sapphire..haaaa,cubela teka...senang kan??...::

::da dpt teka??..haa, btolla tekaan anda, incik AMIRUL HADI AZLAN!!!....isy3, da tua da die ni...da masuk umur 20-an da...da bole jadik suami org nih..ha3...ummm,meh kite tgk sket, sapela saudara amirul ni..::



::gambar kat atas tu diambik utk board sapphire...bajet merempit sungguh!!..ntah2 bawak motor pon xreti..ha3...ok2,cube tgk gmbr tu btol2,ade dua btg biskut love letter dlm pocket die..bukan pocket sluar, pocket baju..mule2 die nak letak kat mulut mase amek gmbr, ala2 tgh smoke..ceh,bajet macho la kan??..hancur3!!!...isy3,apela die ni..nasib baek camera gagal menangkap aksi2 hancur tu...::

::more pictures::



::oh, sedikit sebanyak pasal birthday boy kite niy :
  • die xbyk ckp, tp kalau anda baek ngan die, anda akan sedar betapa die ni suke merapu..
  • antara makhluk paling kiasu yg pernah ditemui di galaksi ni..buku chem dan further maths x pernah lekang dr sisi..
  • footbal prodigy i would say?..hebat gak die ni maen bola..kapitan team bola kyuem kot..cayalah incik amirul!!
  • seorang abang yang penyayang...adik lelakinya sentiasa menjadi priority..
  • single lagi die ni..(well,as far as i know)...
  • suke memerap dlm bilik, mengiasukan diri, membaca buku sambil memakai topinya..pelik kan die nih??...isy3..
  • suke merepek, merapu n ckp kosong...lagi2 kalau tgh maen pakau, co tai ti, or royal..wateva u guys call it..isy,bole saket jiwa kalau maen ngan die nih..
::ape2 pun, die ni sorg kawan yg baik lagi bagus...mmg jarang la menyusahkan hidup org laen...::

::to hadi,
  • HAPPY BIRTHDAY!!..
  • semoga kamu panjang umur, dimurahkan rezki..
  • semoga berjaya dlm A-lvl
  • semoga menjadi seorang engineer yg hebat
  • semoga sentiasa menjadi seorang anak yg taat
  • semoga kekal menjadi rakan yg baik hati
  • semoga bertambah matang, sesuai ngan umur yg smakin meningkat
  • semoga menjadi scholar felda yg amat sukses!..
::kami2 di House of Glory mengucapkan SELAMAT HARI LAHIR!!!!...kami sayang kamu..=)...::

















~ kapitan

Heyya~ Heyaa~

ini adalah link untuk menonton persembahan Nasyid sapphire ICAN 09..

link satu, persembahan separuh

link dua, persembahan penuh

kalu tetiba malas st nk tekan link ni, bkak saja tiub anda atau youtube taiplah "nasyid sapphire ICAN 09"
ha. senang.

trimas untuk syaa n afiqah.

Kerana Dia Makhluk Tuhan Paling Seksa

Kolej Yayasan UEM yg duk lembah beringin nie memang selayaknya mnjadi persinggahan makhluk asing. makhluk kt sini kadang2 lebih dripada Jin bertendang pelik perangainya. ada berbagai-bagai emosi and f'iil muncul kt kolej nie. depresan gamaknya hidup berjauhan dripada kota raya, maka evolusi perangai berlaku.

perangai pengajar di kolej ni sangat pelbagai bagai~

cerita 1
pernah suatu hari seorng pengajar kolej bercerita ttg masalah kelewatan pelajarnya. rimas katanya dgn perangai2 makhluk asing yg merasuk pelajarnya. degil batu betul. dtg kelas sgt lambat.
saya tnya
"cikgu bertolak dari rumah drive ke kolej pukol brpa?"
jawabnya
"kdng2, pkol 8.15 saya boleh je lgi nk duk sarapan kt ghumah. confirm2nya pelajar saya x smpai lagi kt kelas. macam mana pon saya tetap pastikan saya smpi dlu dri diorang dan kunci pintu"

kesian kn kt cikgu ni miliki pelajar seperti mereka.

cerita 2
masam mencuka muka cikgu innew bila melihat 2,3 orng masuk kelas lmbt. yelah, tgh syok2 mengajar smbil pose2 selempang tudung sorang masuk dri pintu depan..5 minit pas tu 2 orng masuk lagi.. xke annoying kan?? suatu hari cikgu yg sudah panas punggung dgn perangai budak ni menfatwakan satu hukum wajib untuk kelasnya. tika itu, masih di semester 2.
"i fedup with ur behaviors. i really2 hate when you come late to class. so start from tomorrow, a minute late will result in 10% deduction in semester exam!!"
ternganga badak la umat2 dalam kelas itu smbil mnjeling ke arah sonrg pelajar yg sntiasa lambat ke kelas.
"if once u don't turn up in my class, don't u dare to come anymore!!"
badak air pon x tercengang seluas cengangan umat ini. huh.
esoknya,
satu kelas dtg seawal mungkin. semua kiasu xnak hilang 10% itu, tpi semangat mereka sekadar panas2 suam tahi gajah ajo. esoknya depa wt balik. haih.

kesian kn kt cikgu ni miliki pelajar seperti mereka.

cerita 3
parah.
pernahkah anda bertemu dgn seorng manusia yg x punyai perasaan? klu anda ckp salah sorng calon Vice presiden SC yg khbarnya "bakal" menang itu xde perasaan, si jelita ni 12kali lagi ganaz dri dia.
klu anda pikir tentera zionis kejam tu manusia paling layak dikeji sbb xde perasaan, si jelita ni kalah la dgn dia. xda manusia sekejam zionis tuh. tp isi jelita ni mmg kekurangan keperasaan vetol. sungguh.

ramai bekas anak muridnya mnjadi ahli persatuan sakit jiwa. ada yg tertekan smpai gila. ada yg hilang ingatan. ada juga yg tak tahan sampai bunuh diri. tapi si jelita ni buat2 tak tau je. ha. kejam kan dia?

kuasa mistik yg ada dlm diri si jelita menyebabkan pelajar sntiasa dtg awal ke kelasnya. melihat pada raut wajahnya yg ayu itu, tidak terlintas pon dia sehebat ini.

gambaran kehebatan si jelita ialah, pelajar yg masuk kelas 3 saat lewat akan diberi ceramah percuma selama 3 jam selepas waktu kelas tamat. bayangkan jika anda lewat 3minit..oh.sukar untuk gambrkan dgn kata2.

kini, si jelita punya taktik licik yg lagi kejam.
---
jam menunjukkan pkol 10.43 am. waktu rehat blom tamat. masuk kelas, letak beg, letak handphone atas meja, pose2 betulkan rmbut dan pergi ke tandas. 2,3,4 orng pelajar sudah brada di dlm kelas.

sudah. jam sudah mnunjukkan pkol 1049 am. kelas da mula. terkojoh2 berlari smbil membayangkan seswatu yg bakal terjadi. pintu dibuka. si jelita itu sudah ada, habislah. kerana terlalu panik, pintu kelas dibiarkan tertutup sndiri. kedegang!! pernah dgr bunyi periuk besi jatuh ke lantai? bunyi pintu yg terhempas lagi kuat dri tu! tergamam saya. si jelita itu terus menoleh pntas.
"sorry"
pergi ke tempat duduk. tarik kerusi dan duduk.
tiba2
"i'm waiting.." smbil pose2 pegang cuping telinga. tahu? si jelita itu dgn sinisnya berkata smbil menunggu jawapan.
"i'm sorry for being late.."
"i suppose u can explain the reason in this sheet.." smbil senyum2 si jeita itu menghulurkan sekeping borang berhenti sekolah.

tidaklah. borang sebab lewat dtg kelas. maka satu kelas terkezut dgn peristiwa agung itu! tidak tersangka yg saya telah dihulurkan borng kelewatan itu.

borang tu adalah sejenis kertas yg akan disimpan sebagai rekod disiplin pelajar. maka, sesiapa yg berjaya mengumpul borang pling byk dlm masa yg singkat mnjadi pemenangnya. aduhai. habisla rekod saya sebagai pelajar pling berdsiplin di kolej ini.

smbil2 marah yg meluap-luap borng itu diisi.
"i'm sorry for being TOO late. i was already in this class because my bag was at my sit"
"i afraid that your bag can't speak for you"
mcm tu pedas lagi sinis jawapan yg diberi si jelita itu. huh.

kesian kan saya miliki cikgu seperti si jelita.

MAAF MENYEMAK LAGI...


HAPUSKANLAH AIRMATAMU...
USAH BERSEDIH LAGI...
ITU REZEKI YANG ADA...
HASIL USAHA ANDA....
BANGKITLAH...
BANGKITLAH...
USAH MERASA HINA..
USAH MERASA BODOH...
USAH BERPUTUS ASA...
MARILAH...
MARILAH...
MENGUBAH PARADIGMA...
JADILAH...
JADILAH...
SEPERTI KANAK2 ALQUDS...
SEMANGATNYA...
KEBERANIAN...
BERJUANG...
SEHINGGA KE TITISAN DARAH TERAKHIR...
BANGKITLAH DARI LAMUNAN...
SEMATKAN SEMANGAT ITU....
DALAM DIRI KAMU...
KEGAGALAN BUKAN PENGAKHIRAN...
KEGALAN SEBAGAI SATU PERMULAAN..
PERMULAAN BANGUN DARI MIMPI YANG LENA...
SEDARLAH...
SEDARLAH....
KESEDIHAN BUKAN PENAWAR...
KESEDIHAN TAK MEMBAWA ANDA KE MANA2
MARILAH...
MARILAH...
BANGKITLAH DARI TIDURMU...
KERANA MASA MASIH ADA....

*ditujukan kepada hadek2 yang disayangi...
ketika banyak blog yang berbicara tentang result As
ilham sebelum asar..
moga menjadi ingatan buat penulis dan sesiapa yang membaca...

MAZZEIN COPYRIGHT...



Kronologi Pengubat Kesedihan

Result AS da diumumkan..seminggu badan x sihat.demam AS. aneh?

dari semalam lagi asyik teringatkan
Amerika Syarikat sbb barack obama bakal diijabkabulkan
Air Soya sebab challet mate baru2 ni bawa balik cendol(x suka cendol)
Abang Saya sebab dia kna cacar air.. (haha..padan muka)
Ayah Saya sbb cuti da dekat, rindu plak..

betol..banyak bnda yg asyik teringatkan je..ni semua sebab AS punye pasal la..

Adik Saya
Akak Saya
Air Sirap
Air Singa beng (loghat timur untuk air limau nipis. kenapa singa? jgn tanya.)
Ayam Sweet n Sour
Ayam Singgang
Ais Sejuk..
ah..byk lagi la..
semuanya berpangkalkan A dan S

demam AS memang melanda diri. kecoh satu kolej keputusan boleh diperoleh secara online. jgn tidak sangka, jin bertendang sudah mndapat liputan luas. talian Digi pon sudah sampai di sini.haa.

kata orng kalu esoknya kuar result, tidak tidur lena.tapi ahli sechalet saya ni lain. woo~ dengkur dia..burung hantu dgr pon lari.haha.maap2. lena benar tdornya.

selalunya, macam kalu 2,3 hari lagi nak kuar result..akan datang mimpi2 pelik.

mimpi satu.
didatangi cikgu kesayangan sambil membawa helaian result dan kelihatan result itu sgtla teruk. teruk. sangat teruk. terkejut. terjaga dari tidor. istighfar. hmm.tidor balik.
dan kenyataannya, result saya baik. sgt baik pada saya.

mimpi dua.
dalam mimpi, termimpi mndapat keputusan peperiksaan yg sangat sangat teruk. dan seperti mimpi satu, terjaga daripada mimpi. tapi masih dlm mimpi. dan terjaga lagi. istighfar dan terus berwuduk solat hajat. *senyum kambing*

bgn daripada tidor hari ni, hati risau. kenapa? sebab tak dapat mimpi yg teruk kali ini. 2,3 hari ni sentiasa menunggu mimpi2 buruk untuk datang. gagal.
kaki x basuh.
doa tidur x baca.
wuduk x ambik.
semata-mata nak dpt mimpi buruk. kecewa.

hari rabu. breakfast ala barat. blok 2 percuma. hati berdebar-debar. pkol 8 keputusan dapat disemak.
kenyang.

pkol 8 sudah berlalu. ahli sechalet sudah merungut dgn ketidakdapatan koneksi internet. risau menyinggah sudah jiwa ini.. laptop tengah on dan koneksi di laptop sgt laju. hati berbisik untuk menyemak.

jantung gugur. paru-paru tak berdenyut. mata tertumpu pada huruf yg tertera. senyap.

"alhamdulillah, syukur"..dgr ucapan syukur drpd ahli sechalet saya. tahniah untuk anda.
---
hati sgt duka. keputusan yg agak memeranjatkan. terasa tangisan air mata dulu yg pernah tumpah sgt tak berbaloi. rasa mahu bunuh saja sapa2 yg bertanya. ah. tpi Tuhan hebat dlm mnberi penawar pada hambaNya. diciptanya kronologi yg berturutan untuk mengubat resah di hati.
---
ubat 1
terjumpa dgn seorang kawan sewaktu berjalan pergi ke kelas IELTS. oh. dia mndpat seketol saja A drpd 4. terdetik di hati, ada lagi manusia yg patut sedih drpd aku.
---
ubat 2
masuk kelas IELTS, terserempak dgn dewa subjek yg "kugemari". lntas bertanya keputusannya.
OTK!! dia x dapat seperti yg diharapkan. kesian. sekurang-kurangnya, target aku lepas.
manusia lain lebih layak untuk sedih drpd aku.
---
ubat 3
mndapat panggilan drpd sorng kawan. di cafe katanya. sekali lagi terkejut. pepriksaan yg beliau duduk semula (resit) mndpat keputusan yg kurng menyedapkan. maknya, mau tak mau, dia kene duduk semula lagi sekali. dan dia x dapat A walau seketol.
tak payah la aku nk sedih sgt kan. baik aku gembirakan kawan aku tu.

ubat 4
selepas mengetahui serba sedikit keptusan kawan-kawan yg saya kira paling disayangi Allah kerana mndapat dugaan yg lebih hebat drpd saya, hilang rasa sedih dan resah di hati. sesungguhnya, keajaiban Allah ada di mana-mana.
speechless bila dpt tahu kawan2 lain ada yg dapat gred D malah gred E.

maka, layak kah saya ini untuk berdukacita bagai nk rak sedangkan orng lain lagi sedih. tol tak??

usah bazirkan air mata dgn perkara yg kita fikir buruk untuk kita. kerana Allah tahu, apa yg terbaik untuk kita sebenarnya. insaf saya sebentar.

jam menunjukkan pukul 11.30 pagi.
"hei, boleh solat dhuha lagi x?"
---

ICAN '09.....rumah BIRU menyinar....


Meng-quotekan cik syahirah mat sebentar tadi " Sapphire ni kalo menang, menang besar-sebesarnya, tapi kalo kalah, memang teruk...." , lebih kurang macam tuh la...

Tapi Alhamdulillah.... kali ini sapphire menang besar di ICAN tahun 2009 yg bertemakan Fitrah: the essence of nature !!!!!

Dengan ini, saya merangkap separuh kapitan di rumah ini ingin mengumumkan keputusan bagi ICAN 'o9 yg baru sahaja tamat 2 jam yang lalu....
*by the way, banner tuh baru siap jam 12malam tadi hasil usaha Sha and Saya... tapi bukan saya yang tulis, so dont worry, x lah hodoh...bak kata Mama Foord kepada saya beberapa hari lepas " this is another dodgy handwriting " sedangkan kertas tuh paper reading je kut... huiks.... oops sory x berkaitan tapi saja je nk luahkan perasaan terpendam...

jeng...jeng...jeng....

SAPPHIRE:

Johan NASYID...................

pada suatu malam yang sepi, KYUEM dibuai dengan melodi yang indah lagi menusuk kalbu daripada lima jejaka macho (machokah????) hehe iaitu Eman, Furqan, Ikmal, Jijul dan Udin....
Sehinggakan keesokan harinya, di kelas mekanik, Pn Ju berkata: For surelah... semalam saya tengok sapphire dan garnet je, tapi for surelah....sambil mengangguk2 ke arah eman... Alhamdulillah..... owh by da way, eman juga memberi sms yg sebenarnya x smpai kepada saya : Sapphire Lelaki telah menjuarai pertandingan nasyid di KYUEM selama 7 TAHUN BERTURUT-TURUT.....huish lama tuh....Alhamdulillah....

Johan VIDEO.................

Bukan sahaja video hasil karya atiya and aaaaiiinnnnaaaa ini mantop tapi juga penuh dengan nilai murni.... persahabatan, kasih sayang semuanya fitrah termasuk mengeluarkan angin tut tatkala diperlukan....tidak dilupakan kredits kepada kapitan ataupun kap-atan, julie, syamim n lain2 yg terlibat scara langsung atau tidak, samaada yg hidup atau pun mati....
Alhamdulillah...........


Johan HOT guys n girls...............
eh silap KHAT GUYS N GIRLS.... hehe

Ribuan trimas dan tahniah kepada:
  • Shahir Qisos
  • Bijan
  • Ada
  • AqiedaH
  • aFIQAH
  • AND sesiapa sahaja yg terlibat scr lgsung atau x lgsung...
tAHNIAH...DAN ALHAMDULILLAH........


Johan COOKING COMPETITION.........

Kepada iron Chef kita~ Zai and Yatz yg telah menyediakan hidangan teristimewa " Gourmet Crispy Black Pepper Chicken " ummmmmmmm sedapnyer..... saya tahu sebab saya yg habiskan sehingga melicinkan semua mushrooom soup yang ada atas pinggan...ummmm....
Tidak dilupakaan pasukan pembersih ayam dn tempat.... Kartun yg pada mulanya berminat nak masuk tapi apakan daya tapi beliau banyak menyumbang, Liyana QISOS, J.LO, Syahirah Mat dan jugak Pak Ayam Main Congkak serba boleh kita encik Mustaqim.....
Alhamdulillah.........

Johan ARCHERY WANITA........

Siapa lagi kalo bukan gadis lasak tetapi anggun,YaTZ yg di sebalik topi chef nya ada bakat memanah pula... Tahniah.... Alhamdulillah......


dan TIDAK dilupakan

Naib Johan MINI MOSQUE COMPETITION..........

  • ZZATTOD
  • SHIKEEN SHAUKAT ALI
  • ALED
  • ADA
  • AQIEDAH
  • dan rakan2 yg lain yg terlibat...
  • dan bekas penyepit baju aina kamila....
Alhamdulillah..............Mereka telah bertungkus lumus siang dan malam menyiapkan mosque biru bergemerlapan itu... dan di samping itu, pergi juga ke Bangsawan Props dan Backdrop untuk membantu .... bagus btol lah mereka ini... yelah ada jer yang xdek plak bwat pape 4 Ican or ape2, tak juga dtg tolong~ tet~pedas pedas....tahniah kepada mereka yg bwat kerja.....


Jadi, saya mewakili seluruh warga sapphire ingin mengucapkan sekali lagi TAHNIAH DAN TRIMA KASIH KEPADA SEMUA YG TERLIBAT DALAM ICAN '09........

Insya-Allah... sebelum cuti CNY, kita semua sapphire dpat bersatu untuk bukak semua hamper2 yg diperolehh....

akhir kata,

Majulah Bangsawan Untuk Sapphire.....or
Majulah Sapphire untuk Bangsawan... mane2lah....




~ikhlas dari hati, wan nur kapitan

NASIHATKU....


gambar saye ketika di bercuti di scotland

MAZZEIN,
28 LOWER WINDSOR AVENUE,
BELFAST,
BT9 7DX,
20th JANUARY 2008.

ASALAMUALAIKUM BUAT HADEK2(pinjam word pali)
diharapakn semua dalam keadaan sihat walafiat,
dengan nikmat islam,iman dan ihsan..
bagaimane dgn persiapan hadek2
ad beberapa bulan lagi sebelum tamat kolej
diharap hadek2 prepare awl2
agar xmenyesal di kemudian hari

sye di sini sntiase doakn kjayaan hadek2
apa yg saye dpt tahu(melalui blog pok cek)
result As hadek2 akan keluar esok..
tapi sye dapat rasekan kalo bukan esok
mungkin dalam minggu nie gak..
hahaha..
mesti cuak kan
biasalah itu benda yg normal
tapi untuk itu...
ini ada pesanan dari sye..
dah dapat result nnti
KALAU BERPUAS HATI DGN RESULT ANDA..
JGN LUPE BERSYUKUR KE HADRAT ALLAH SWT
JANGAN BANGGA DIRI
JANGAN MENGHINA RAKAN YG XBERNASIB BAIK
ingat...
KEJAYAAN ITU JUGA 1 DUGAAN BUAT ANDA
TERPULANG SAME ADA ANDA NK PILIH YG BAIK @ BURUK
i.e NK JDI RIAK @ BERSYUKUR..
TAPI BG YANG KURANG BERNASIB BAIK..
ingat..
THIS NOT THE END OF THE WORLD..
TAKPE KALAU NK BERSEDIH SEHARI DUA..
MACAM SYE DLU BILE DPT RESULT
JGN SALAHKAN TAKDIR..
SETIAP YANG BERLAKU ADA HIKMAH..
MUHASABAH DIRI BALIK..
APE KITE BUAT SELAMA INI..
SEWAKTU KAT KOLEJ..
SIKAP DGN GURU,IBUBAPA,KAWAN2,
HUBUNGAN DENGAN ALLAH,
BANYAK LAGI LA... PIKIR-PIKIR KAN BALIK..
pastu...
BERUSAHA LEBIH GIGIH,
TINGKATKAN HUBUNGAN DGN ALLAH
SENTIASA BERDOA..
JANGAN TIME WAKTU KITA SUSAH
BARU CARI ALLAH
BILE SENANG LUPAKAN..
CAM SYE DLU..(TERUKKAN SYE)
STUDY KNA KONSISTEN,EFISYEN
harapan saye...
DIHARAPKAN HADEK2 DPT RESULT YG CEMERLANG
BOLE GI UK,AUSSIE,IRELAND
BUDAK PET STILL KNA GI US KE..
AND TAK SABAR NAK JUMPE HADEK2
WAKTU MOC
KALO ALLAH IZINKAN..
TQ KT NONEL BG SYE MENULIS DI BLOG INI..
AHLI SAPPHIRE JUGAK OCCAY..
nak tahu gak sape2 yang nak dtg BELFAST
ALL DA BEST...
ITU SAJE NASIHATKU..
MANE ADE YG KURANG DARI KELEMAHAN DIRI SYE SENDIRI..
YANG BAIK2 TUE SEMUA DARI ALLAH..
KALAU ADA BENDA NAK SHARE BLE ADD YM,EMAIL SYE khairol_nizzam@yahoo.com.my
OR BACE BLOG SAYE,KAK AKMA,ATYKA,WAL,WAN TUK TAHU PASAL BELFAST.. MAAF ADA PROMOSI BLOG PLAK...
http://mazzein.blogspot.com/


SENIOR SAPPHIRE,
MAZZEIN





Izin Laluan................................

LET'S CELEBRATE!!!!!!!
huahuahua ini adalah post saya yang pertama di blog sapphire ini.... setelah sekian lama, saya berjaya juga menjejak langkah di sini.... dan saya bersama srikandi-srikandi sapphire bertekad untuk bertapak di sini buat selama-lamanya huahuahua.............. wahai saudara2 sapphire, nyah kau dari sini.... (kidding kidding....) Tapi saya di sini bukan setakat untuk men celebrate kedatangan sendiri tapi satu lagi occasion yang mengembirakan hati ini....
Menemui saudari QURRATUL AAAAAAIIIIIINNNNNNNIIIIIII yang berada di chalet sebelah saya ini, SELAMAT HARI JADI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! mOga Panjang UmUr , MuRaH rEzEKi................. Cepat Kahwin dapAT aNak, cUcU , cIcit, Piut, MiUt yg kiut kiut belaka.....

siapakah sebenarnya qurratul aini??????? Anda rasa anda tahu??? Hah...Anda tidak Tahu!!!!

QURRATUL AINI:
  • a.k.a que or Q or que haidar....
  • dia bakal information technologist??????hehe IT-ist...wateva u call it...
  • tu yang jadik apetuh yg bdk2 muscom suke panggil tuh... SYU...SYUTECH...SYU.IT... ntah apetah diorg suke bagi name2 pelikpelik sket....tapi muscom tuh..Alhamdulillah....
  • suka kerepek...or suke bagi org makan kerepek...daripada kerepek ubi berlada, kepada kerepek pisang yg hitam2 tu hingga lah ke kerepek ubi pedazzzz.... memang tak pernahlah balek cuti x bawak balik kerepek.... huiks...***wink*** after cuti CNY ???
  • selalu jugak lah demam... bilik die memang banyak air cooling cap gajah tuh... hihi...
Tuje lah kut...Jadik siapa sebenarnya qurratul aini?????
Sebenarnya, saya pun tak tahu ....hihi.... mystery betul akak que kite nih....

Kepada OUR BELOVED QUE......

hAPPY 20th Bday and may Allah bless you !!! love ya always.......... mmmmmuuuuaaaahhhhhhhhhhh xoxoxoxoxoxo....



-ikhlas dari hati, wan nur kapitan....

:: fikri zamzam!!! ::


::isy,ramai btol yg sambut birthday bulan ni...same jugak la ngan penghuni chalet p-31 bilik B ni..hari ni 18 januari 2009..haa,selaen hari ni hari ahad, harini gak adlah ulang tahun kelahiran incik fikri ni..::

::berbeza ngan nasuha dan cik labu yang menyambut ulang tahun ke-20, umur incik ni baru je berganjak ke angka 19..haa,muda kan??..::

::ok,serba sedikit pasal birthday boy ni :

:die baik..siyes tak tipu..:
:die mmg hebat bermain bola..maen utk kolej kot..:
:die ni pendiam sket..jrg dengar die ckp..kitorg jela yg kuat membebel kat chalet tuh..:
:die ni sangatla effort study..gle ahh, kalaula saye rajin cam die...:
:oho, bilik die tu ala2 CC..alaaa,tempat org maen game counter strike!!..kalau tym after exam,mmg pjg queue org nak maen..ha3..XD..:


::kepada fikri::

::Allah selamatkan kamu::
::Allah selamatkan kamu::
::Allah selamatkan FIKRI ZAMZAM::
::Allah selamatkan kamu...::




::semoga anda dipanjangkan umur, dan dimurahkan rezeki::
::semoga semua masalah anda menjadi mudah::
::semoga anda dpt masuk U yg anda dan PNB inginkan:: 
::semoga anda sentiasa bangun awal dan kejutkan kami pagi2::
::semoga anda cepat berumah tangga dan dapat anak berdozen::
::semoga anda kekal ceria senantiasa::
dan yg paling penting,
::semoga anda baca blog ni..ha3..XD..::





::SELAMAT HARI LAHIR FIKRI!::
::HAPPY BIRTHDAY FIKRI!::
::FIKRI, JOYEAUX ANNIVERSAIRE!::
::FIKRI, NI DE SHENG RI KUAI LE!!::






















~kapitan

Pergi Tak Kembali

maka selesailah Nasyid ICAN 08 from the house of Sapphire..
Tiada daya mahu mengata apa-apa..enjoykan saja video innew~
selamat mendengar~~

Lagu : Pergi Tak Kembali
Vokalis : Furqan, Ikmal, Jijul, Udin dan Eman



ini hanyalah sebahagian dari persembahan mereka..
kerana apa?
oh.
intenet koneksi yg sgt siput labi-labi.
nnti..akan diupload lagi!!

terima kasih untuk semua~
*again, bukan luqman yg sebenar

:: ALL THE BEST!!! ::

::mlm ni ade nasyid ICAN..ha3, silly rite, a competition in the midst of bangsawan preparation?
..tp xpe,kami di sapphire sentiasa menyokong aktiviti2 di kolej terchenta ni..=)..::

::ok, bout the nasyid competition tonite, we'll be sending our all boys singing prodigy who can reach the highest and lowest possible notes that not any extraordinary human can reach..haaa,watrch out other houses!!..DJ Eman is in the house tonite!!..ha3... 

::they've burnt the midnight oil for the past few days n tonight, we can see them in action!!::

::from we sapphireans, we wish all of u ALL THE BEST!!!..break a leg, good luck, best of luuck and many wishes..may u guys deliver the best tonight!!..::









~kapitan

::labu oh labu::

::oh, post ni takde kaitan ngan ape2 jenis labu yang terlintas di pemikiran anda..bukan labu sayong, mahupun labu berlubang yang dibaiki oleh tikus..::

::labu ni manusia..jika saudari nasuha menyambut hari lahirnya semalam, pada tanggal 16 januari 2009 ini pula, saudari labu ni pula meraikan ulang tahun kelahirannya::

::seperti saudari nasuha juga, pejam celik pejam celik, da 20 taun rupanya si labu ni::

::ow, die pon baru lepas ujian memandu!! kudos anda!!::

::kepade juniors, anda mungkin xtau sape labu ni::

::pada seniors, ketuk kepale sebelas setengah kali kalau anda tak tau sapekah gerangannya labu yang saye maksudkan::

::papepun, kembali kepada tujuan asal post ni ditulis::



::selamat hari lahir saudari Shahira Mohd Afzal!!::

::ni de sheng ri kuai le::
::ni de sheng ri kuai le::
::ni de sheng ri kuai le::
::ni de sheng ri kuai le!!!::

::selamat hari jadi::
::happybirthday!!!::

dari kami,

::may God bless u with longevity n prosperity,
n may all ur wishes come true::
::may u become wiser and more mature..
n all the best in wateva u do!!::


::kami di sapphire sentiasa menyayangi kamu!!::


















~kapitan

::wan sue!!::

::semalam15 januari 2009::
::semalam umur die genap 20 tahun::
::die perempuan::
::manis orangnye::
::well,sume org ckp org klantan ni manis2 blake::
::die pandai buat kuih melaka..alaaa,yg kaler hijau tu..SEDAP!!::
::die pon hebat bersukan!..kirenye, badminton court tu tempat die ah::
::die ni gak selalu je ceria..jarang sekali bermuram durja..err,xpernah kot::
::die ni classmate physics saye..rindu bile die xde::
::die ni,emmmmm,sume bende laaa...ayu, muslim
ah, ala2 perempuan melayu terakhir, full with sense of humour, boleh bawak layan, suke buat lawak xbley bla, n macam2 la::
::die mmg one in a million::

::yg paling penting, 
die NASUHA::
::and xde nasuha laen kat dunie ni cam die::




::selamat hari lahir!!!!!::
::kami sayang kamu.. =) ::


::selamat hari jadi::
::selamat hari jadi::
::selamat hari jadi SUE!!::
::SELAMAT HARI JADI!!::

::happy birthday to you::
::happy birthday to you::
::happy birthday to SUE!!!::
::HAPPY BIRTHDAY TO YOU::



::meh, tunjuk muke bday girl ni sket::


::ayu kan??..sejuk mate memandang..::

::some more pics::

::ape2pun,kami disini ingin mengucapkan,

:selamat hari lahir,
semoga panjang umur,
dimurahkan rezeki,
semoga anda menjadi seorang pendidik yg amat berjaya,
semoga anda dapat suami yg baek,
semoga dpt anak berdozen,
semoga anda ceria selalu:
 
::saye ulang, KAMI SEMUA SAYANG KAMU!!::
::SELAMAT HARI LAHIR!!::
















~kapitan



satu-satunya

post ini bukan cerita ttg hidup yg terlalu cliche di kolej ini seperti
"aku bgn pagi, kemas katil, gosok gigi dan pakai baju"
atau
"aku bgn pagi, terfikir free blok dan sambung tidur semula dan tamat.

Ini cerita Rakyat sebuah chellet yg hidup secara merana kerana punyai satu bilik air.
mungkin anda akan bertanya
"bodoh, asal xgna dua-dua" dan jawapan pasti ialah "rosak" dan anda akan bertanya lagi
"bodoh, asal x report??"
ini jawapan nya
"da habis dakwat pen da kitorang describe pasal ketidakoccayan bilik air lagi satu"
antaranya ialah
-kepala mandi (shower) itu tidak punya lubang di tengah2. maka, anda perlu membuat pusingan 360 darjah untuk mendapat jirusan air itu? hmm..susah nak faham. ok bayangkan sebuah payung yang terbuka dan anda berada di bawahnya. pancuran air yg keluar dari kepala mandi itu menyerupai payung anda. jika anda berada di tengah anda tidak akan disimbah air itu. oleh itu pusingan 360 darjah diperlukan.

anda akan bertanya
"bodoh, kenapa x buka je kepala mandi tuh?!!" dgn penuh rasa jeliknya anda bertanya.
-ok. pernah berada di bawah air terjun yg jatuh setinggi tingkat 15 sebuah bangunan? air deras yg menyimbah ke badan pada kuantiti luas keratan rentas yg besar tidaklah menyakitkan, malah menyegarkan. tapi bayangkan jika pancuran air yg keluar itu mempunyai keratan rentas seperti batang penyapu..terasa bagai ditusuk lembing sakitnya.dan sumpah anda akan trauma untuk mandi selama seminggu. takpa, guna tayammum.ok.merepek.

maka anda berkata "bodoh, gunalah bilik air lagi satu".
tumbuk diri sendiri. itu yg kami lakukan. bodoh.

disebabkan keistimewaan bilik air diatas, ia dipandang hina. hanya satu bilik air boleh berfungsi.

suatu malam, kami berbincang ttg sesuatu acara yg bakal berlangsung di kolej ini. puas kami mentafsir makna tersirat yg tersembunyi disebalik tema ini. ini kerana kepayahan untuk mncari sebuah lagu nasyid yg bersesuaian dgn tema ini. huh. repitasi perkataan "tema ini" sgt tidak perlu.

bincang punya bincang punya bincang, akhirnya kami dapat kata putus.
baik kita tidur.

jam sudah menunjukkan pukul 1.34 am dan esok blok 3 ada kelas.
---
"luqman..luqman..bgn..da pukul 8"

buat-buat terkejut sambil tgk jam sudah pukul 8 dan kedengaran sesorang tgh mandi di bilik air.
aaahhh..tidak. kelas fizik!! kalu lambat akan ditolak 10 peratus. marah2 saya smbil kira2 markah yg bakal diperoleh dgn penuh perasaan kiasu.

sabar. tunggu giliran. mandi.

dgn penuh laju menuju ke almari pakaian dan sambil mata membuat gabungan pilihan warna yg seswai antara tie, seluar dan baju. walaupun sudah lambat, penampilan perlu dijaga. akhirnya dipilih baju yg tidak perlukan tie.

8.14 am. ahhh..cepat2. buku dihumban, beg dicapai, stokin dipakai, tersepak kerusi, pintu dibuka, dikunci.

terkhali. kunci tertinggal didalam. memandang cermin dan terperasan seswatu yg aneh.

rambut.
ya.
rambut belum bersikat. ah. lantaklah. penggunaan produk syampu clear selama 5 bulan sedikit berkesan. hanya menggunakan jari. rambut menggerbang kembali teratur. *sedikir teratur*

maka hari ini, saya rasa sgt tidak terurus. siapa yg saya salahkan?

tandas.
*luqman, bukan nama sebenar

Tiada Tempat setenang ia...

post ini dedikasikan untuk kak akma yg sngt merindui musolla As'Saad ini..tu sajalah kak akmadinen ye..sgt pon x pndai nk amik gmbr cantik2..ihik..

Dipukau Jelmaan Kejam

hah. bangsawan ini sgt memnatkan..stuju?
tgk saja lah..habis saja kelas pkol 4..solat asar..tros aja ada panggilan..
tak sempat nak rehatkan bontot penat seharian pon.
kadang-kadang..meleret2 smpi tgh malam ha.. biasalah kan..Bangsawan...majlis besar-besaran yg bakal menjelma.
eh.. ICAN kali ni underground je ke?? xde publisiti pon? ke nk wat kejutan saat-saat akhir..sekadar mencelah ajo.

ni, pasal bangsa-bangsa kenamaan ni. selalu tidur lewat.aduh..tidak pkol 2, pkol 3..
hari tu, bru lepas meeting bangsawan bagai, dan gossip2 kejap, dah pkol 1.30 pagi.huh. kejapnya masa berlalu..homework tah kemana, habislah kena ceramah dgn Grandma keturunan Foord nnti..adus.
lantaklah. homework xhomework..ngantuk punya pasal, terhumban gak atas katil smpi kucing mengiau pagi esok *di lembah tiada ayam, maka kucing menggntikan tempat* terkial-kial bgn solat subuh pkol 6.45 pagi dan rebah kembali smpai kol 7.15.

bunyi bingit alarm telefon sonyericsson w660i *baru* cukup menggangu..huh.masa ni la ko nak bunyi. masih mengantuk.
tiba2, pintu bilik di ketuk.sayup bunyinya pada permulaan, tapi mkin hebat ketukan itu sebab tidak dihiraukan.
"sapalah yg datang pagi2 ni" getus hati yg masih mengntuk. terhoyong-hayang bgn membuka pintu walau mata masih tertutup..

kelihatan sebuah lembaga jelmaan jin mana tah berdiri kaku dihadapan smbil tepat memandang ke arah anak mata hitam ku. hitam bajunya, sehitam kulitnya *kelihatan hitam kerana mata masih rapat tertutup*

"bak aku 20 ringgit" tegas bunyi suara jin itu. terkesima. apa hal tetiba makhluk ni dtg mntak doploh inggit pagi2 buta nie..ish.
"cepat, klau tak nahas ko!" *sekedar berimaginasi*

tiba2,tnpa dipinta, tgn pntas membuka laci meja dan mengambil sekeping not 50 hengget. ish. aneh. napa tiba2 aku nk bgi duit kt makhluk ni. tpi tgn memang tdk dapat menolak permintaan jin ittew. seraya menghulur not itu dan dipulangkan baki. pndai plak jin ni matematik.

jin itu terus ghaib berlalu pergi..bushh~ tersedar dari lamunan dan mndapati tgn memegang duit 3 helai nota merah. ish. kena pukau ke aku ni?? aaaaaaarrgghhh~

---
seram la, wktu akhir2 ni byk saja kejadian aneh berlaku kt kolej ni. klik sini..seram plak dibuatnya..
mungkin jin-jin yg dulu nya datang bertendang di lembah ni terganggu dgn bunyi-bunyian bising porjek penaiktarafan kolrj ini. yela, hari2 mendengar ngauman gerudi, ketukan tukul besi, gesekan enjin lori kontena..adooi..x aman la depa.
tatkala menulis entry ini, penulis dihidangkan dgn bunyi mesin canai yg sungguh merdu. digabung dgn harmoni ngauman gerusi melatari persembahan muzikal ini..tenang rasanya..
haih.

---

waktu rehat, pelajar2 selalu mengmbil peluang membaca notis2 yg berlambak-lambak kt board. tgh khusyuk mmbaca, terpndang poster sebuah kelab berbahasa Arab. katanya akn buat lawatan sabtu ini.. nama ku tertera disitu. bayaran perlu dijelaskan sebelom 7 januari, iaitu hari nie..
Ya Allah..lupa smbil membebel memarahi diri sndiri sebab x alert dgn notis itu. mata liar mncari presiden kelab itu...

"assalamualaikum encik presiden.." tak smpat tanya teros dipotong.
"hei, jgn lupa hari sabtu ni.. klu x rugi la RM 20 ringgit ko"..katanya encik itu memperingati..

tiba2 teringat kejadian dipukau pagi tadi..dasar!!!

Masalah Obesiti yg kian Meruncing

dulu, pernah berlaku satu gempa bumi kat sebuah benua mana tah yg akhirnya menjejaskan juga tanah air Malaysia.
dan pada masa ni jugak la sebuah kolej yg terceruk di suatu lembah turut terjejas sama. masih ingat lagi kata2 headmaster yg telah bersara waktu perhimpunan dulu2...

dgn nada jenaka dia bekata, pintu bilik air yg bentuknya segi empat sudah tidak punya rupa segi empat dek kerna kerosakan teruk pada dinding tandas itu. ini semua kerana angkara pergerakan plak bumi yg telah mengengsotkan ketidakstabilan tanah di kolej lembah itu.

maka gerunlah sekelian rakyat lembah melihat keretakkan disana-sini, kemusnahan dan kezaliman dan seusia dgnnya. habislah musnah bangunan pejabat, kelas, dewan..hampir semua tempat musnah. berkabunglah mereka selama delapan purnama. sekadar berbumbungkan langit dan berdindingkan angin. tipu.

selepas delapan purnama merana, maka kembalilah semula kehidupan rakyat lembah dgn segala fasiliti yg baru-baru dan canggih-canggih belaka. habis semua bnda dirombak.. ghaibnya saad square digantikan dgn jelmaan segi empat kuda jatuh. orde kosmos berubah wajah ala-ala tempat singgahan alien sementara ke bumi.

bahagialah hidup rakyat lembah ini sampai ke kapan ini..

anda igt semua cerita dongeng berakhir dgn pengakhiran yg gembira..atau happy ending??
ah. ini bukan versi dongeng cinderella atau bawang merah bawang putih.

tidak sampai 2 tahun rakyat lembah riang berpesta, Lembah itu dilanda bala lagi. hah. kali ini betul2 gempa bumi di lembah itu.
tapi gempa bumi ini tidakla dpat kiranya diukur dgn skala ritcher atau dikesan amplitud getaran dgn sinal generator.

mungkinkah disebabkan kejadian tanah runtuh di International Hill, maka lembah itu bergetar dgn resonan frekuensi yg akhirnya menyebabkan berlaku tanah mendap dan runtuhan batu bata?? khabarnya, gempa bumi ini menelan wang yg berjuta banyaknya.. kaya2.

rakyat lembah yg baru habis sepurnama separuh bercuti disambut dgn nyanyian merdu jentolak dan hembusan bersih debu-debu tanah.

habis semua kawasan sepermainan rakyat lembah dimusnahkan dgn sekejam-kejamnya oleh gempa bumi ini. jangkaan masa panjang, obesiti akan meningkat di kalangan rakyat lembah ini.

saksikan saja bingkisan-bingkisan ini..

gelanggang tenis yg kini mnjadi gelanggang perang gerudi dan cangkol besi
arca besi platinum buatan perancis
ghaibnya Multi Purpose Hall. maka bertahanutlah segala rakyat lembah yg selama ini menghambakan diri di MPH tatkala petang menjengah.

air oh air..dimanakah engkau air. turunlah engkau air. penuhi kolam ini air.. matilah sekalian rakyat lembah spesies dua alam..
hancurkan..ya hancurkan lagi..kita kaya..hancurkan..
kini, hanya pdang hijau yg tidak penah siap diselenggaralah mnjadi tmpat sepermainan rakyat2 lembah.. *if i can swim there..sigh*blonde

puas??puas menatap wajah duka lembah ini sekrang.
kini satu-satunya jalan dari challet ke kelas adalah kaki lima yg turut sedikit sebanyak terjejas. tidak ramai yg berani merentas gelanggang bola keranjang dan bolajaring, khatir takut ditelan bumi...habis ditoreh gelanggang itu dgn ilham seni dari itali. cantik.
bukti derita yg dihadapi rakyat lembah kini. terkongkong...terseksa..
begitulah kitar hidup rakyat lembah ketika ini. hanya air mata sayu mnjadi teman.

"seswai lah sgt kan depa hancurkan MPH, tau2 je kita sibuk nk bangswan"
getus seorang rakyat lembah yg cintakan sukan
"ah, boleh je ko nak jogging keliling Lembah ni"
...
*artikel ini sekadar ekzegerasi (exergeration)* jgn salah anggap dan mengatakan "tah paper tah dia nie"..
ironi??






Ucapan Terakhir seorang Penulis

mood: nervous sbb kolej da nak bukak

saya dgn penuh rasa hormatnya meminta izin penguatkuasa blog sapphire untuk menggunakan sedikit ruang dlm blog sapphire ntok memenuhi songeh rakan2 penulis.
maaf sekali lagi kerana menggunakan blog sapphire "public" ini untuk tujuan peribadi. tidak pernah terlintas sekalipon untuk saya berniat mencapapkan diri. harap diizinkan.
---

saya x pernah suka tag. tag di blog terutamanya kerana suka bertanyakan soklan peribadi. nahu saja saya berjumpa pencipta permainan ini dan humbankan sebanyak-banyak soklan panas lagi membunuh.
jgn igt pecipta tag ii berkuasa untuk memenuhi tuntutan nafsunya. ini amaran saya. *sila baca dgn mood serius*

maka saya juga berkuasa untuk mengedit tag ini.

5 things in my bag
-saya tafsirkan ia sebagai beg sekolah atau beg kolej
-buku further pure mathematic. huh. di dalam jadual kolej, tidak pernah wujud walau sehari blok 6 tiada dlm list blok-blok harian.
-habuk2 pemadam
-ha!! saya sudah punya earphone untuk hepon saya. maka telah ia ditempatkan di dalam beg ini
-duit syiling bekalan untuk bayaran tandas awam *buat pengetahuan, beg ini dijadikan beg untuk pulang ke kampung*

5 things in my wallet
-lambakan not berwarna biru
-jarang-jarang not berwarna hijau-hijau biru
-pernah dua tiga kali not berwarna kelabu-kelabu ungu
-lesen P dan L yg memaparkan gambar passport yg berlainan keceriaan muka
-ditebalkan dgn helaian resit-resit pengeluaran wang di ATM
-teringin untuk punya kad kredit

5 favourite things
ah, bayak sgt
1 favourite thing
-walaupun manusia bukan bnda, tpi mahu saya tulis jika.... saya sukakan Dato' datin sri hajah Siti Nurhaliza Taruddin

1 thing yang ingin dilakukan
-ini saya tafsirkan sebagai azam
-midi, kau tau jawapan azam aku. seperti khtubah jumaat yg dibincangkan

5 things yang sering dilakukan
-tidak suka menyanyi
-tidak suka berlakon
-membaca buku ekonomi
-tidak banyak cakap
-tidak suka melukis
*berikut di atas adalah pembohongan maha besar*

5 people yang aku nak suroh buat tag nih
-saya kira tidak ramai yg suka buat tag kecuali sorang je yg saya kenal..dia mmg suka buat tag terutama pasal sahabat
-maka, tiada pilihan.
-kalian terselamat

maka tamatla saya membuat bnda lagha ini. harap midi dan fatin puas hati. dan kepada yg bercita-cita mau tag saya, jgn mimpi!!

terima kasih diucapkan kpd pihak blog sapphire. ini adalah yg pertama dan terakhir tag akan dilaya di blog ini. kerana tag bersifat peribadi, nnti orng tuduh saya mencapap.
saya tak suka. sebab saya pemalu.

terima kasih.
eman


Bersopan-santun Berbudi Bahasa...

*dirasuk persembahan boria sapphire*

pernyataan 1: Rakyat Malaysia sangat bersopan santun dlm segala hal
pernyataan 2: saya rakyat Malaysia
kesimpulan : saya sangat bersopan santun dlm segala hal
sila nyataka akas yg wujud..
*ingat x pembelajaran matematik moden dahulu kala*

---
dulu, sebelom mndapat lesen kereta, saya sangat teringin untuk naik kereta.
lulus lesen P.
setahun berlalu.
saya jatuh cinta kembali untuk naik motor.

antara ketidaksukaan memandu kereta
-jam..sapa suka jam kan?? lagi2 kereta manual, berotot tgn saya dibuatnya
-ketidakupayaan untuk mencelah atau menyelit gaya rempit seperti menaiki motor
-perlu korbankan wang sendiri untuk mengisi minyak petrol..huh. saya belom bekerjaya
-bayak saja barang kiriman dri keluarga bila mendengar saya mahu kebandar dg kereta. ah. benci.

maka saya lebih selesa menaiki motor.
kalu hujan? ah. risau apa, saya masih remaja, berdarah muda. hujan bukan halangan besar untuk menunggang.
menunggang pada hari panas terik memberi kemachoan kpd saya tatkala menyarung kaca mata hitam.
kebolehannya untuk menyelit-nyelit tanpa rasa bersalah menyebabkan saya memilih untuk tidak memandu kereta walau hari hujan. hah.
pandu perlahan-lahan, tinggikan hidung, bagi driver kereta jeles sbb tidak boleh menyelih. ok.cukup dgn repekan.

saya pemandu berhemah, terutama tika menuggang motosikal. saya tidak terpengaruh dgn remaja-remaja rempit yg suka melanggar lampu isyarat dan memandu melebihi had yg dibenarkan.
suatu hari saya ke satu-satunya mall di kota berdekatan rumah. untuk bertemu seorang rakan atas urusan tertentu. tiada cerita menarik di mall. tamat.

maka saya pulang. trafik sedikit sesak. bunyi hon kereta memang membingitkan. saya x peduli.
lampu masih merah.

dari jauh kedengaran bunyi ngauman enjin motosikal perempit..gigih menyelit dan mncelah dari belakang, mereka megah berbaris di bahgian depan sekali smbil menunggu lampu bertukar hijau.

hijau.
PPPPrrreeeeennnggggg~~~ asap menyelubungi alam.

pemanduan mereka sangatla laju dan berbahaya. ada saja bunyi hon kereta dari pemandu tanda protes dgn tindakan mereka..saya masih mengekalkn ciri-ciri rakyat Malaysia yg berhemah. panel kelajuan motor rosak, tpi saya agak kelajuan saya sekitar 40km/j. berhemah kan??

lepas satu-satu perempit memotong motor saya. mungkin mereka perempit yg tertinggal di belakang tadi. motor mereka hebat2. kelajuan mereka jua hebat. tpi saya masih terus dgn pemanduan berhemah.

tiba2, kedengaran ngauman enjin sebuah motorsikal membingitkan telinga dari belakang saya. huh. ni mesti perempit hingusan yg paling x hebat sebab ketinggalaan agak jauh kebelakang. bunyi itu makin dekat menghampiri.

lantak la mereka.masih dlm mood pemandu berhemah.
..
..
..

tiba2, motorsikal saya dipotong laju oleh sebuah motorsikal honda buatan antik.
pakcik tua berjubah dan berserban memacu laju sambil menghembus asap motornya..
..
..
..

saya remaja, masih berdarah muda.
handle bahagian kanan dipulas habis-habisan.
pecuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuutttt!!